Сучасний ринок посуду відрізняється величезною різноманітністю. Окрему його нішу займають вироби з глини, чи то пак керамічні вироби. Глиняний посуд останнім часом стрімко завойовує уподобання споживачів і на те є ряд причин, детально на яких зупинятися не станемо. Сфокусуємо свою увагу на питанні правильного вибору глиняного посуду.

Для наглядності, змоделюємо ситуацію. Що потрібно знати про глиняний посуд?

Перш за все, потрібно знати, що глиняний посуд умовно можна поділити на кілька категорій. Є кераміка, яка виготовляється шляхом відливання (для цього використовують спеціальні форми). Переважно, цю технологію використовують крупні підприємства і вона має свої переваги: продукція дешевша, має досконалу ідеальну форму і розміри.

Існує гончарна кераміка, яка виготовляється за допомогою гончарного станка. У даному випадку вироби «витягуються» гончарем і не матимуть такої зразкової «однаковості» як у першому випадку. Але в той же час вони мають свої переваги, зокрема оригінальність, ексклюзивність, неповторність, ну і звичайно, магія ручної роботи (усі витвори гончара, як і сніжинки у природі, неповторні).
Слід згадати і ліпну кераміку, техніка якої використовується для ліплення фігур (хоча вони можуть і відливатися у формах).

Перш ніж купувати кераміку, потрібно визначитися, для якої цілі вона вам потрібна. Якщо для інтер’єру чи декору, то підійде у такому випадку лиття чи тонкостінна ручна робота і такий вибір буде цілком виправданий.
Але якщо вам потрібен глиняний посуд для щоденного використання, то в такому випадку тут знадобиться щось більш надійне і практичне. Такий посуд має бути достатньо товстим і з першого вигляду часто таким, що не кидається в очі. З естетичної точки зору він буде поступатися тонкостінним фабричним зразкам, але у користуванні буде незрівнянно практичнішим (goncharyk.com.ua).
Глиняні горщики, супники, пельменники, ковбасниці чудово витримують високі температури у духовних шафах ( в той час як більшість красивих з вигляду виробів тріскаються при нагріванні), їх можна використовувати у мікрохвильовій печі і вони чудово тримають тепло (завдяки товстим стінкам).
Важливу роль грає полива, якою посуд обробляється. Часто у фабричним виробах дешевого цінового сегменту використовується низькоякісна і небезпечна для здоров’я комбінація хімічних речовин , що роблять цей товар доступним, але неякісним. Якісна полива (її ще називають медичним склом за схожість з цим матеріалом) може не ідеально лягати на виріб, але при цьому його характеристики залишаються позитивними.

Тож, якщо ви збираєтеся купляти глиняний посуд саме для приготування їжі , це буде саме те, що ви шукали. З поміж ряду виробників, найбільш відповідає цим характеристикам, на нашу думку, опішнянський глиняний посуд (goncharyk.com.ua). Він створений саме для щоденного користування, а не для декору. Тож коли у прискіпливих покупців виникають ті чи інші питання щодо однотипності, розмірів чи малюнку, радимо чітко розуміти специфіку гончарних виробів.
І ще одна чеснота опішнянського глиняного посуду — він твориться за допомогою живого вогню, що зараз є великою рідкістю, так як виробники переважно використовують електропечі. Якщо на такому посуді ледь помітні «шерхуватості», то це означає не недолік, а те, що це є специфіка обпікання живим вогнем у горні.
Іншими словами, як говорить приказка «не те золото, що блистить». За практичними характеристиками опішнянський глиняний посуд на порядок стоїть вище своїх конкурентів ( goncharyk.com.ua )

Смачного!