Із наближенням світлого християнського свята — Великодня — все актуальніше постає питання його відзначення. Тим більше з цього року християни східного і західного обрядів будуть відзнчати це свято в один день, тож це має бути щось особливе. Святковий кошик, наповнений традиційними українськими ласощами вже міцно увійшов у користування наших родин у цей день. По дорозі до церкви рідко кого можна зустріти без цього атрибуту свята і це вже довгий час є традицією. Після освячення всі ці смачнющі делікатеси з кошика потрапляють на стіл… І тут постає цікаве питання. Як найліпше зорганізувати сервіровку столу, яка б найкраще відповідала духу великого свята пробудження. Очевидно, що у цій справі також має бути присутня традиція, яка б передавалася від покоління до покоління. І оскільки Великодень — це свято народне, то видається найкращим цю народність та традиційниість відтворити на столі.

Як ви уже здогадалися, мова йде про традиційний український глиняний посуд, творіння якого було започатковане тисячі років тому і який як ніщо інше виступає звязком поколінь, тією ниткою, що повязує нас з пращурами. І оскільки на святковому Великодньому столі зазвичай представлені найрізноманітніші страви, тож і посуд, у якому вони будуть подані, має бути відповідним. У цьому випадку нам у нагоді може стати лінійка традиційного українського виробника глиняного посуду, а саме опішнянської кераміки (goncharyk.com.ua). Асортимент посуду, представлений цим виробником, задовольнить найвибагливішого покупця чи поціновувача традицій. Як уже давно повелося на великодньому столі має обовязково бути домашня ковбаска. Для цього опішнянські майстри пропонують глиняну ковбасницю, де цей делікатес запікається. Щоб подати ковбасу на стіл використовують велику підставну глиняну миску різних розмірів ( діаметром 18, 22, 26 та 30 см), залежно від потреби. Ці ж підставні миски доцільно використовувати для подачі закусок, на кшталт хрону, канапок, нарізки тощо. До речі випічку чи паску також дуже зручно і стильно подавати на підставних тарілках.

Коли ж мова йде про перші чи гарячі страви, то тут незамінним видається такий посуд як супники, пельменники, гусятники чи порційні маленькі глиняні горщики. Страви, подані у традиційному українському глиняному посуді, матимуть особливий смак, а господиня неодмінно буде нагороджена схвальними відгуками гостей та родини. Сіль і цукор чудово тримати на столі у глиняних двійнятах (солянка + цукорниця). Напої доречно подавати у глиняних глечиках чи ряжанках, де вони будуть зберігати відмінний смак і прохолоду. Наливку чи вино доречно подавати у спеціально створеному для цього куманцеві, а глиняні чарочки чи стакани додатуть столу завершеного вигляду. Тож якщо ви хочете відзначити Великдень відповідно до традицій, дотримуючись звичаїв українського народу, у вас є чудова можливість! Варто лише потурбуватис, щоб вся ця ліеійка опішнянського глиняного посуду була у вас на столі. З наступаючм Великоднем! Смачного!