Глиняний горщик Глиняний горщик можна назвати візитною карткою глиняних виробів. Навіть самих гончарів дуже часто називали горшкарями, а зважаючи на те, що в Опішні – столиці глиняного посуду, проживає багато гончарів, то цю назву часто застосовують до її мешканців.

Глиняний горщик – ще декілька десятиліть назад був найпопулярнішим видом кухонного  посуду. Цей глиняний виріб може бути різного розміру: від маленьких глиняних порційних горщиків, до великих трьох літрових або й ще більших.

Наші предки надали горщику досконалої форми. Зазвичай його висота дорівнює ширині боків. Від «горличка» він розширюється до середини боків, а від середини боків звужується до низу. І це не випадково, адже основне призначення глиняного посуду – це приготування страв у печі. Щоб поставити глиняний горщик до гарячої печі використовували  «рогач». А щоб глиняний горщик не вислизнув з обіймів рогача, цей глиняний виріб звужували до низу.

Глиняний горщик має багато слів синонімів. Так цей глиняний посуд ще називають горонець, горнятко.

В інтернет — магазині  опішнянської кераміки «Гончарик» http://goncharyk.com.ua представлені полив’яні  та димлені глиняні горщики. В нашому магазині можна купити горщики різного розміру: 0,5 л.,0,7 л., та на 1 л. Також під замовлення можна виготовити глиняні горщики більшого розміру.

В інтернет — магазині  опішнянської кераміки «Гончарик» http://goncharyk.com.ua Ви можете знайти різновиди глиняного горщику такі як: глиняні супниці та гусятниці, ковбасниці та пельменниці. Зокрема, глиняні супники та гусятниці мають  форму близьку до горщика, але більші за розміром та мають по бокам дві глиняні ручки.

Як і вся опішнянська кераміка, що представлена в інтернет — магазині  опішнянської кераміки «Гончарик» http://goncharyk.com.ua, полив’яні  глиняні супники мають дуже гарний рослинний орнамент, що робить цей глиняний виріб таким гарним та ошатним.

Теракотові опішнянські глиняні горщики оздоблюються прямолінійно-хвилястим орнаментом білого, жовтого, чорного та зеленого кольорів. Зазвичай орнамент на глиняному горщику має таку послідовність: на вінцях проводять  хвилясту лінію. В давнину вважали, що ця лінія охороняє страву, яка знаходиться в глиняному горщику від злих духів. Потім по боках горщика наносять «поясок»: переплетена лінія кількох хвилястих ліній, або зубчаста лінія кількох кольорів.

  Глиняний горщик використовують для приготування безліч страв. В цих глиняних виробах можна варити борщ, різноманітні каші, готувати смачну печеню, рагу, м’ясо та інші страви.

Дуже корисно та приємно готувати у глиняному посуді на великі свята, особливо на Різдво та Паску.

Кутя, яка є і так смачною та наділена корисними властивостями, перетерта у глиняній опішнянській макітрі та зварена в опішнянському глиняному горщику стає ще більш енергетично зарядженою та корисною.

Є багато різноманітних рецептів страв, які можна готувати в глиняних горщиках. Вони всі дуже різноманітні і складаються з різних інгредієнтів. Слід зазначити, що готувати в глиняному горщику дуже зручно, тому що цей глиняний виріб може сам контролювати кількість рідини, яка потрібна для приготування тієї чи іншої страви. Якщо рідини забагато, то вона поглинається в пори глиняного горщика, які є в будь-якому глиняному виробі, навіть глазурованому. Якщо рідини замало, то глиняний горщик віддасть рідину, яка є в нього порах і в результаті цього страви в глиняних горщиках не пригорають.

При приготуванні страв, глиняні горщики краще ставити у холодну духову піч, а після приготування їжі гарно вимити і висушити в печі.

Опішнянські глиняні горщики оспівані поетами і художниками, описані мистецтвознавцями і науковцями різних галузей науки. Але найголовніше глиняні горщики провірені часом. Екологічна чистота, корисність та практичність глиняного посуду робить його бажаним в кожній оселі в якій турбуються про своє здоров’я  та злагоду.